Om Lidingö Centrum

Om Lidingö CentrumFAKTA

Ägare: KB Lidingö Nya Centrum

Byggår: 1995.
Öppnades: Etapp 1: 5 oktober 1995, etapp 2: 23 november 1995
Antal butiker: 43
Total butiksyta: 12.280 m²
Utmärkelser: Årets Köpcentrum 1997

KONTAKT

Lidingö Centrums Företagarförening
Box 1286
181 25 Lidingö

STYRELSE

Ordförande: Cecilia Grahn, saracecilia cecilia@need2have.se 

Jeanette Johansson, Briobutiken/Karena karena@telia.com
Roland Bergström, Life rolle.bergstrom@gmail.com
Lina Gahm, Butik Grön lina@butikgron.se
Jonas Olsson, BlomsterAffären jonas@blomsteraffaren.se
Michael Lucic, Lidingö Ur info@lidingour.se
Ingela Carlsund, Papilles ost & chark ingela.carlsund@papilles.se
Ulrika Jonsson, Mingla ullismode@gmail.com

ADMINISTRATION & EKONOMI

Mia Essman

LIDINGÖ CENTRUMS HISTORIA

Begreppet Lidingö Centrum startades 1949. Redan då började man från såväl kommunalt håll som från köpmannahåll diskutera en tänkt centralisering av handeln på Lidingö. En arkitekttävling utlystes och sedan dess har det varit många arkitekter som har tagit fram en mängd spännande förslag. Platsen var länge omdebatterad men Vasaplatsen var och kändes som den centrala mittpunkten på ön. Här fanns också många av handlarna och företagarna representerade: biograf, urhandel, fiskaffär, konditori, blomsterhandel, Länssparbanken, Samköp (Konsum), samt postkontor, alla låg samlade runt Vasaplatsen tillsammans med Prestogrillen, järn- och färg- handeln samt Pressbyrån. Stockholmsvägen gick tvärs igenom Vasaplatsen precis då som nu och aktiviteterna längs denna väg med BP (bensinstation) i ena änden och Simon Ejheden (livsmedel) i andra utgjorde till stor del kärnan av den lokala handeln på Lidingö.

Vi börjar resan den 27 september 1993 då det slutliga beslutet togs i kommunfullmäktige. Redan då var det klart att Lidingö Centrum skulle öppnas i och med julhandeln 1995. Den 5 oktober var det dags för etapp 1 och den 23 november öppnade etapp 2 och hela centrum var alltså invigt.

Utformningen av Lidingö Centrum diskuterades i mängder av olika forum. I slutet på 80-talet visade skisserna på ett inglasat inomhuscentrum med plats för ett hundratal butiker. Konjunkturerna och rädslan hos lidingöborna för att det skulle bli ett för stort och dominerade centrum lades dock dessa skisser på is. Istället togs dagens förslag fram av JM, som då ägde Lidingö Centrum, tillsammans med Lundqvist & Carrier som arkitekter. Viktigt vad så att bevara lite av den gamla strukturen och Lidingö Järn- och Färghandel var en viktig byggnad, som var typisk för den gamla byggnationen. Tyvärr var huset på grund av dess tidigare användningar för svårt att sanera så huset var tvunget att rivas. Det byggdes dock upp på samma plats, identiskt med det tidigare huset och inrymmer idag Jernet Bar- och Matsal, som alltsedan det öppnades har kommit att bli en trevligt och gemytlig samlingsplats för lidingöborna.

När väl den första julhandeln var avklarad, som för många kom som en chockblandad glädjekänsla, startade det första verksamrådet. Lidingö Centrum Företagarförening försökte att hitta sitt gemensamma arbetssätt och en marknadsplan skulle sjösättas för att på bästa sätt gemensamt vinna lidingöbornas hjärtan Offerter har tagits in från en mängd olika reklambyråer, som skulle vara styrelsen behjälplig med marknadsföringens utformning och profileringen av Lidingö Centrum. Lotten föll tillslut på en lidingöfirma vid namn Idé och Reklam, som sedan kom att bli dess byrå i hela åtta år. Innan bildandet av Lidingö Centrum hade flertalet av de etablerade företagen legat utspridda runt om på Lidingö och de hade till stor del skött sej själva. Lidingö Köpmannaförening var den sammanhållande länken och många av dess medlemmar blev nu även medlemmar i Lidingö Centrum Företagarförening. Nu var det dags att samarbeta i allt större utsträckning och det var många viljor som skulle stöpas ihop till en bra mix.

1996 var ingångsåret för en stor del av handeln och försäljningsmässigt gick det över förväntan för många av centrumhandlarna. Många kände redan då att Lidingö Centrum varit värd att vänta på, även om det har tagit mer än 30 år. Kundernas reaktioner var genomgående positiva och till och med de som hade varit de starkaste motståndarna till att det skulle byggas ett centrum, insåg att det trots allt hade blivit ganska bra!

Lidingö Centrum blev 1996 utsett till årets nykomling i Svenska Handels utredning kring Storstockholms köpcentra. Året därpå var Lidingö Centrum de centrum i regionen som hade störst försäljningsökning och fick emottaga det hedervärda priset Årets köpcentrum!

Under åren har stommen av företag varit intakt. Merparten av de företagare som var med och byggde upp Lidingö Centrum finns kvar som företagare än idag. Detta tyder på en stabil handel med en fast och trogen kundkrets. Att handlarna har en lokal förankring och en god kännedom om sina kunders önskemål borgar för en god kvalité i såväl service som sortiment. Fastighetsägaren är tillsammans med Centrum-föreningen mycket noga med att arbeta aktivt med butiksmixen, vilket gör att inget av de olika segmenten behöver riskera att bli överetablerat. Intresset att etablera en handel i Lidingö Centrum har hela tiden varit stor och listan är lång på den som står på kö och vill komma in.

Händelserna och aktiviteterna har även under de åren varit omfattande. Styrelsen har tillsammans med reklambyrån arbetat aktivt med det lokala utbudet samt att profilera Lidingö Centrum som en naturlig samlingsplats för lidingöborna. Det så populära Skansentåget, Beridna Högvakten och vårt folkkära kungapar har gästat oss. Traditionsfyllda evenemang kommer år från år tillbaka och Lidingös lokala föreningar är väl etablerade i Lidingö Centrum vid högtidliga tillfällen. Såväl som Friskis & Svettis, Lions, Hembygdsföreningen, Vikingarna, Räddningskåren som Musikskolan är kära besökare som ett par gånger per år gästspelar i stadshustrappan.

Parkeringssituationen på Lidingö är förstås även i Lidingö Centrum har alltid varit och kommer säkert alltid att vara ett hett ämne på agendan. Efter ett par verksamhetsår valde JM som då ägde marken att ändra på infarterna kring parkeringsdäcket och samtidigt snedställa platserna för att trafiken skulle flyta mer lättsamt. År 2002 startade ett samarbete mellan Lidingö Stad, AP Fastigheter och Lidingö Centrum Företagarförening för att ytterligare förbättra parkeringssituationen och P-skiva infördes. Sedan den 20 februari 2003 gäller parkeringsskiva.

Ann Nagel

Källa: Tackar tackar, välkommen åter! av Ruth Sävhagen och Karin Klangemo, Lidingö Hembygdsförening. ISBN: 91-87742-19-5

DAGENS LUNCH

Dagens lunch

EVENT

  • Se bilder från våra event

OM LIDINGÖ CENTRUM

puff_omLC